Rusija Danas

ЛИЧНА КАРТА : АРМИЈА ПО НОВОМ МОДЕЛУ

<<< Садржај

200_armia

Оружане снаге Русије подвргнуте су највећим реформама у последњих 200 година. Министар одбране Анатолиј Сердјуков и начелник Генералштаба генерал армије Николај Макаров планирају да у наредних десет година Русија добије битно другачије оружане снаге него што су то данас: од масовне мобилизационе војске до мање и професионалне армије, састављене од специјалних јединица за локалне конфликте, те способне да буду подршка руској спољној политици у било ком делу света.

Таква одлука делом је последица повећања војног буџета, технолошког скока руске војне индустрије, али и резултат анализа конфликта у Јужној Осетији, посебно када су у питању структура јединица, војно школство, квалитет обуке, команда и контрола, наоружање, опрема и доктрина употребе снага. После августа 2008. године и рата с Грузијом, руски генерали су одлучили да конвенционалне снаге хитно треба да се реформишу и у томе имају подршку како политичара тако и јавности. Поред тога, ту је и негативан демографски фактор, који не иде у прилог постојању регрутне армије, па случајеви погибије војника у неборбеним операцијама, плус суицид регрута у оружаним снагама, што је све доста компромитовало традиционално гледање на војску коју чине регрути. За почетак процеса радикалних реформи војни рок је скраћен на 12 месеци, у Министарству одбране повећан је број „цивилних“ положаја, западна искуства на том плану детаљно се проучавају.

МАЊА И ЕФИКАСНИЈА ВОЈСКА

bombКада су у питању видови оружаних снага, руска копнена војска треба да добије најмодернију опрему и оружје, копнене јединице биће бројчано мање, али способне за брзи борбени распоред у подручјима своје одговорности. Промениће се и нивои командовања, сада постоји четворострука структура, војно подручје– армија– дивизија– пук, а од 2012. године то би требало да се сведе на војно подручје– оперативна команда– бригада, при чему ће војно подручје и даље имати командну одговорност над свим снагама на „својој“ географској територији, али ће бити обухваћено и оперативном командом. С друге стране, оперативна команда покриваће више региона, генерал Макаров планира вежбе различитих професионалних јединица не само у подручјима где се иначе мирнодопски базирају, већ и у свим деловима Русије. Број копнених јединица биће разним фазама реформи смањен од 1.890 на 172 јединице, ратно ваздухопловство ће свој број јединица од 240 смањити на 120, а ратна морнарица од 240 на 123. Од 1. децембра 2009. године започео је процес трансформације копнених дивизија у бригаде способне за самосталне операције. Истовремено, 23 мотострељачке и тенковске дивизије, ракетни и артиљеријски пукови, инжењеријске јединице, снаге ПВО, јединице везе и логистике, све у саставу копнене војске, биће трансформисане у 39 копнених бригада, 21 ракетну и артиљеријску бригаду, седам бригада копнене ПВО, 12 бригада везе и две бригаде за електронско ратовање.

tankИ остали видови оружаних снага Русије доживеће реструктурисање. Стратешке ракетне снаге ће број ракетних дивизиона у свакој дивизији смањити са 12 на осам, при чему ће се и број ракетних дивизија смањити са седам на шест. Ваздухопловнодесантне снаге биле су и иницијатор трансформације и професионализације оружаних снага Русије: осам дивизија трансформише се у осам ваздухопловнодесантних бригада „Снага за брзо реаговање“. Командант тих снага, генерал Владимир Шаманов још је прошле, 2009. године најавио нову ваздухопловнодесантну бригаду у војном подручју Москва и самосталан падобрански пук у војном подручју Санкт Петербург. Тренутно ваздухопловнодесантне дивизије се базирају у Тули, Пскову, Новоросијску и Иванову, док је у Уљановску бригада. Професионални војници у тим јединицама требало би да зарађују око 1.100 долара месечно. Очекује се да ће до 2012. године све ваздухопловне дивизије и пукови бити формацијски сврстани у 55 ваздухопловних база, заједно са четири стратешке ваздухопловне команде. Значај тих команди зависиће од броја ваздухопловних пукова под њима. Бивша команда специјалне ПВО око Москве биће укључена у ваздухопловне снаге и биће основа за потпуно нову Ваздухопловносвемирску команду. У марту 2009. министар одбране Русије Сердјуков изјавио је како је „само 10 одсто наоружања и опреме Руске армије модерно“. Према плановима реформи до 2015. године, 30 одсто наоружања и војне опреме треба да уђе у категорију „модерно“, а до 2020. године модерно оружје и опрема требало би да у руским оружаним снагама буду заступљени са 70 одсто. Наравно, ослонац у модернизацији те опреме и наоружања јесте на руској војној индустрији, али Москва не зазире ни од кооперације са Израелом и са Француском.

ПЕРСОНАЛНА ПОЛИТИК А

suУ погледу персоналне политике, реформе траже да се око 205.000 официрских положаја и функција преиспита, у оквиру чега ће оружане снаге Русије смањити број официра са садашњих 355.000 на 150.000, број генерала биће смањен се са садашњих 1.007 на 886, број пуковника са 25.665 на 9.114, мајора са 99.550 на 25.000 и капетана са 90.000 на 40.000. Због свега тога су критичари војних реформи у Русији врло гласни. Они, између осталог, замерају Министарству одбране и Генералштабу то што је нова војна доктрина усвојена пре него што су реформе војске уопште кренуле, те да у руском друштву нема консензуса између политичке елите и народа о том питању. Руски генерали одговарају на те критике тврдњама „да Русија нема времена да чека консензус око војних реформи“. Николај Петрушев, секретар Националног савета за безбедност, каже како су многе одреднице нове војне доктрине заправо само поновљене тезе и смернице сличног документа из 2003. године. На Западу су посебно забринути због ставова у новој руској војној доктрини који говоре о одговору Русије на нападе на њене снаге распоређене изван матичне руске територије, о праву председника Русије да нареди распоређивање војних снага изван матичне територије и без дозволе руског парламента, о праву Русије да користи нуклеарно оружје и у локалним конфликтима ако је Русија нападнута, али и као превенцију од напада на Русију. Ту су и ставови о одбрани држава које то затраже од Русије, а које Русија подржава, те о заштити руских држављана у иностранству.

БУЏЕТ И МОДЕРНИЗАЦИЈА

rlsСа војним буџетом од око педесет милијарди америчких долара Русија у наредне три године очекује увођење у оперативну употребу 30 нових балистичких интерконтиненталних ракета, пет нових ракетних система „искандер“, око 300 нових оклопних борбених возила, 30 нових хеликоптера, 30 нових борбених авиона, три нове стратешке нуклеарне подморнице и пет нових површинских ратних бродова у класи ракетних крстарица. Добра продаја руског наоружања, пре свега Индији, Кини и Венецуели, поспешује и домаће поруџбине руске војне индустрије. Све то на неки начин значи да се у руској војној пракси приближава крај континуитета са совјетском војном традицијом како у погледу структуре јединица тако и у команди, контроли, обуци и попуни. Тај процес иде релативно брзо, или споро, како ко гледа и из којег угла, све, наравно, зависи и од финансија, али и од међународног контекста војно- политичке ситуације. Но, укупно гледајући, оружане снаге Русије у конвенционалном погледу и даље су најснажнија оружана сила на свету. А нуклеарна компонента руске војне моћи и даље држи равнотежу са нуклеарним снагама САД.

Русија прави професионалну војску

avionos„За државу је боље да има једног искусног него четири необучена војника“, рекао ми је 2004. године пуковник Михаил Теплински, заменик команданта 76. падобранске дивизије Оружаних снага Русије у граду Пскову. Био сам гост те елитне руске дивизије у њеним касарнама и на полигонима управо у време када је отпочињао процес професионализације руске војске. Више од хиљаду година Псков се ослањао на регрутацију војника како би се и као град одбранио од страних напада. Сада је Псков постао сведок рађања руских професионалних војних снага, што је драматичан раскид са прастаром војном традицијом регрутовања. „Хтео сам да ставим себе на пробу, учествујем у овом експерименту, првом ове врсте у Русији“, рекао ми је тада Јевгениј Воронов, 21 година, један од 1500 војника у саставу 104. ваздухопловнодесантног пука, прве јединице руске војске састављене искључиво од војника по уговору. Кључни прелазак на потпуно професионалну армију био је део настојања Владимира Путина да претвори гломазну војску у мање и модерније снаге. То у Русији неће ићи ни брзо ни лако и поред тога што регрутација међу омладином и није баш омиљена. Воронов ми прича како је, када је потписао уговор за још три године, одмах приметио разлику. „Официри се према нама понашају са више поштовања, а и обука је много боља. Када нам се радни дан заврши, можемо да радимо шта хоћемо.“ Експеримент са Псковском дивизијом одмах је изазвао реакције у Русији. Наиме, војницима су обећане плате од по 200 америчких долара и станови, да би Министарство одбране давање станова затим ограничило на војнике са породицама. Војска је онда у касарни дивизије изградила нове куће, са собама за по четири војника, са кухињама и тоалетима за сваку собу. Падобранска дивизија из Пскова није имала проблема са одзивом кадра, кандидати морају да буду млађи од 35 година, само мушкарци, добро образовани, најмање средња школа, потребно је претходно искуство у војној служби и, наравно, одличне психофизичке способности. Тако да 76. дивизија има све услове да буде прва професионална дивизија у руским оружаним снагама. Војници те дивизије рекли су ми да у Псков нису дошли ни због новца ни због станова, већ због адреналина.__

Бројно стање Оружаних снага Русије

specРусија данас под оружјем држи 1,027.000 људи. Регрути служе војни рок од 12 месеци. Оружане снаге располажу са 23.000 тенкова, 15.180 оклопних борбених возила, 26.120 топова, 3.976 вишецевних ракетних бацача, 430 интерконтиненталних стратешких нуклеарних ракета копненог базирања, са 14 нуклеарних подморница носача интерконтиненталних пројектила, са 24 нуклеарне подморнице, ловцима других атомских подморница, у флоти је један носач авиона, пет крстарица, 14 разарача, 14 фрегата, 23 корвете... Руско ратно ваздухопловство располаже са 116 стратешких бомбардера и са 1.800 тактичких авиона. Снаге космичке и ракетне одбране броје око 50.000 људи, док специјалне јединице за космичко ратовање имају око 30.000 припадника. Јединице Министарства унутрашњих послова, а опремљене су као и армија, само што немају тенкове и борбене авионе, имају око 450.000 припадника.

<<< Садржај

Контактирајте редакцију

Сва права задржана

Сва права задржана, ако није наведено другачије. Није дозвољено да ниједан део ове презентације буде репродукован или емитован на било који начин, електронски или механички, укључујући копирање, снимање на било koj други систем за бележење, без претходне писмене дозволе одговорног лица из rusijadanas.rs, оверене штампом фирме.