ЛИЧНА КАРТА : РУСИЈА - ЗЕМЉА СА ВИШЕ ОД СТО НАРОДА

<<< Садржај

200_100Naroda

ЉУДИ СА РАЗЛИЧИТИХ КРАЈЕВА ЗЕМЉИНЕ КУГЛЕ РАЗЛИКУЈУ СЕ ПО СПОЉАШЊОСТИ. РАЗЛИЧИТИ НАРОДИ СЕ ЈЕДНИ ОД ДРУГИХ РАЗЛИКУЈУ ПРЕМА ЈЕЗИКУ КОЈИМ ГОВОРЕ, КУЛТУРИ, ЕТИЧКИМ НОРМАМА, ЕСТЕТСКИМ ПОСТАВКАМА. У ПРОЦЕСУ РАЗВОЈА СИСТЕМА КАТЕГОРИЈА, КОЈЕ ОПИСУЈУ НАВЕДЕНЕ РАЗЛИКЕ, ПОЈАВИО СЕ И ПОЈАМ НАЦИОНАЛНОСТ ИЛИ ЕТНОС. РУСКА ФЕДЕРАЦИЈА ЈЕ ЈЕДНА ОД ДРЖАВА СА НАЈВИШЕ РАЗЛИЧИТИХ НАЦИЈА У СВЕТУ.

Према попису становништва 2002. године у Русији је издвојено 180 националности. О националној припадности, у току пописа становништва и у складу са Уставом Руске Федерације, испитивано становништво се изјашњавало према личном опредељењу. Пописни радници су бележили тачно онако како су се испитивани становници изјашњавали. У попису је добијено више од 800 различитих варијанти одговора о националној припадности становништва. Једни од других одговори су се често разликовали само због разлика у дијалекту или због различитих локалних назива самих етничких група. Након обраде пописног материјала, одговори становништва о националној припадности били су систематизовани у 140 националности и, у оквиру њих, 40 етничких група. Даћемо преглед 23 најбројније националне групе са бројем становништва већим од 400 хиљада.

РУСИ

су, као и до сада, најбројнији (око 116 милиона) и чине скоро 80% укупног становништва државе. У поређењу са 1989. годином њихов удео у укупном броју становника смањио се за 1,7%. То се највећим делом десило због природног смањења становништва за скоро 8 милиона људи, а које није могло да се компензује миграционим порастом руског становништва за више од 3 милиона људи. Најраспрострањенија религија међу Русима је православно хришћанство.

ТАТАРИ

Татари су туркијски народ који живи у централним деловима европског дела Русије, у Поволожју (Република Татарстан), Приураљу, Сибиру, Казахстану, Средњој Азији, Далеком Истоку. У Русији их има 5.554.600 (попис становништва из 2002. године). Према вероисповести Татари су муслимани-сунити. Православни Татари се издвајају у посебну националну групу под називом Крјашени, и има их око 25 хиљада.

УКРАЈИНЦИ

су источнословенски православни народ, емигранти из Украјине. У Русији их има 2.943.000.

БАШКИРИ

су туркијски народ који живи на територији Русије у Републици Башкортостан (Башкирија), у Чељабинској области и у другим регионима. Башкири су муслимани-сунити и у Русији их има 1.673.000.

ЧУВАШИ

су народ који чини основно становништво Чувашке Републике. По вероисповести су већином православни хришћани. Заједно са савременим Казанским Татарима Чуваши су наследници становништва и културе Волшке Бугарске. По својој фонетској структури чувашки језик заузима посебно место међу турским језицима. Једини је сачуван језик бугарске групе језика.Чуваша у Русији има 1.637.000.

ЧЕЧЕНИ

припадају групи нахских народа Северног Кавказа и чине основно становништво Републике Чеченије. Чеченски језик припада нахској групи нахско-дагестанских језика. Према вероисповести Чечени су муслимани-сунити, али исповедају и суфијски ислам. Према подацима из 2002. године Чечена има 1.360.000.

ЈЕРМЕНИ

чине основно становништво Републике Јерменије. Говоре јерменским језиком, који припада индоевропској језичкој породици. Према најопштијој верзији, преци Јермена су између 13. и 9. века пре наше ере мигрирали са Балкана на Јерменску висораван и настанили се у тој области. Већина верника су хришћани и припадају Јерменској Апостолској Цркви, постоје и Јермени католици и Јермени еванђелисти. Међу Јерменима широко је распорострањена и псеудопротестантска секта. У Руској Федерацији Јермена има 1.130.000.

МОРДВИНИ

као назив националности, односи се на два сродна угрофинска народа волшко-пермске подгрупе, на Мокшане и Ерзјане, који живе у Мордовској републици у Руској Федерацији. Основна територија на којој живе Мокшани је басен реке Мокше, а Ерзјани басен реке Суре. Језик Мокшана је мокча, а Ерзјана ерзја и оба припадају фино-волшкој групи уралске породице језика. Исповедају православље, лутеранство, а постоје и приврженици прехришћанских паганских традиција. Као Мордвини изјашњава се 843.000 људи.

АВАРИ

су најбројнији народ савременог Дагестана, који улази у састав Руске Федерације. Насељавају већи део планинске територије Дагестана. Такође живе у Чеченији, Калмикији и другим државама Руске Федерације. Авари припадају балканско-кавкаској, великој европеидној раси. Према вероисповести су муслимани-сунити. Авара у Русији има 814.000.

БЕЛОРУСИ

су источнословенски народ. Укупно их има више од 10 милиона. Живе највише на територији Републике Белорусије. У Руској Федерацији их има 808.000. По вероисповести су углавном православци. Према различитим проценама има их 11-20% католика.

КАЗАСИ

су етнос и нација коју чини исконско становништво Казахстана. Језик је казашки и припада кипчачкој подгрупи туркијске групе језика. По вероисповести су муслимани-сунити. Казаса у Руској Федерацији има 654.000.

УДМУРТИ

су угрофински народ који живи у Републици Удмуртији, као и у суседним регионима – Пермском крају, Републици Татарстан. Говоре руским и удмуртским језиком угрофинско групе уралске породице језика. Вероисповест је православна, али очували су се и неки облици локалног паганства. У оквиру своје језичке групе, заједно са коми-пермијачким и коми-зиријским чини пермску подгрупу. У Русији Удмурта има 637.000.

АЗЕРБЕЈЏАНЦИ

су народ који чини основно становништво Азербејџана и значајан део становништва северозападног Ирана. Говоре азербејџанским језиком, који припада туркијској групи језика. Највећи део Азербејџанаца исповеда шиитски ислам. Као Азербејџанци у Руској Федерацији се декларише 622.000 људи.

МАРИЈЦИ

су угрофински народ који највећим делом живи у Републици Мариј Ел. У њој живи око половина свих Маријаца, којих има око 602.000 (2002). Остали Маријци расељени су по многим областима и републикама Поволожја и Урала. Маријци, као и сви угрофински народи, припадају европским народима. Традиционална религија Маријаца је паганство. Исповедање православља је наслеђе насилне христијанизације. Приврженост Маријаца својој традиционалној вери изазива живо интересовање новинара из Европе и Русије. Маријце чак називају и „последњим европским паганима“.

НЕМЦИ

у Русији су етнички Немци, као и грађани немачких држава, који су живели на територији Русије, или држава претеча и њихови директни потомци. Има их 597.000.

КАБАРДИНЦИ

су данас најмногобројнији черкески (адигејски) субетнос. Највише живе у Кабардско-Балкарској држави. Такође живе у Турској, Сирији, Јордану, европским земљама, афричким и америчким, где чине потомке протераних исељеника који су напустили Кавказ у току Руско-Черкеског рата 1763-1864. године. Черкеска дијаспора броји између 5 и 7 милиона људи. У Руској Федерацији живи 520.000. Ислам је у Кабардији успостављен 1807. године када су примењене измене у старом праву. Стара религија Черкеза (Адигејаца) је монотеизам (једнобожје) са уређеним системом клањања једном богу – Великом Тха.Тха је творац Закона Васељене који је дао човеку могућност да спозна законе, што човека приближава Богу. На основу свог религијског система Черкези су имали своју митологију и обреде. Религиозно опредељење Черкеза и данас је доста синкретично, без обзира на то што се већина верника изјашњава као муслимани-сунити.

ОСЕТИ

су народ иранског порекла који живи на Кавказу. Потомци су Алана, а чине основно становништво Осетије - Републике Северне Осетије – Аланије и Јужне Осетије. Осета у Русији има 515.000. Већина верника су православне вероисповести. Део Осета исповеда и сунитски ислам, који су примили од Кабардинаца у 17. и 18. веку. Велики број Осета су поклоници традиционалних осетинских веровања.

ДАРГИНЦИ

су други по бројности дагестански етнос (после Авара). Чине 16,5% становништва Републике Дагестан. Њихов број у Руској Федерацији је 510.000. Исламске су вероисповести, муслимани-сунити.

БУРЈАТИ

живе у Јужном Сибиру на територији уз Бајкалско језеро и даље ка истоку. У административном погледу то је територија Републике Бурјатије (главни град је Улан-Уде) и два аутономна бурјатска округа: Уст-ордински у Иркутској области и Агински округ у Читинској области. Бурјати такође живе и у Москви, Санкт-Петербургу и у многим другим великим градовима Русије. Према последњем попису у Русији Бурјата има 445.000. Према антрополошким обележјима Бурјати припадају централно-азијатском типу монголске расе. Говоре бурјатским језиком, који припада монголској групи алтајске језичке породице. За Бурјате, као и за многе друге народе монголске језичке породице, традиционалан је систем веровања који се једним именом назива шаманизам или тенгријанство. То је скуп религиозних схватања старих Монгола и татарско-турских народа у којима се обожава Тенгри, небески Дух-домаћин, Вечно небо. Од краја 16. века постао је распрострањенији тибетански будизам. У поређењу са другим територијама које насељавају Монголи, распрострањеност будизма на бурјатско-монголским територијама је специфична због великог удела шаманских веровања.

ЈАКУТИ

су татарско-турски народ, староседелачко становништво Јакутије (Република Саха). Јакутски језик припада туркијској групи језика. Према резултатима пописа из 2002. године у Русији живи 443.900 Јакута, највећим делом у Јакутији, али такође и у Иркутској и Магаданској области, Хабаровском и Краснојарском крају. Значајну улогу у традиционалној религији Јакута игра шаманизам. Јакути себе сматрају децом Доброг духа, од самог зачетка окружену духовима и боговима, од којих зависе. Скоро сви Јакути верују у пантеон богова. Обавезан обред је храњење Духа огња у свечаним приликама или у природи, где се поштују света места, планине, дрвеће, реке.

КУМИЦИ

говоре кумичким језиком, који припада туркијској групи алтајске породице језика. Један су од најбројнијих староседелачких народа Дагестана. Такође живе и у Северној Осетији и Чеченији. Кумици припадају антрополошком типу велике индоевропске расе, а неке групе имају и примесе кавкаског типа. Кумици су други по бројности народ на Кавказу, после Азербејџанаца. Најбројнији су татарско-турски народ на Северном Кавказу, и трећи по бројности народ у Дагестану. У највећем броју Кумици исповедају ислам сунитског типа. Има их 422.000.

ИНГУШИ

припадају групи нахских народа Северног Кавказа. Говоре ингушким језиком који спада у нахску групу севернокавкаске породице језика. Писмо је ћирилично. Претежно живе у аутономној републици Ингушетији. Ингуши су муслимани традиционалног суфијског аспекта ислама. Према подацима пописа у Русији их има 413.000.

ЛЕЗГИНИ

су један од староседелачких народа Кавказа. Живе у граничним областима савременог Дагестана и Азербејџана. Званично су други по бројности народ у Азербејџану. По вероисповсти савремени Лезгини су сунитски муслимани. У Русији живи 412.000 Лезгина.

У РУСИЈИ ЈЕ КРАЈЕМ 2010. ГОДИНЕ СПРОВЕДЕН ПОПИС, КОЈИ ТЕК ТРЕБА АНАЛИЗИРАТИ, АЛИ ЈЕ ВЕЋ НА ПРВИ ПОГЛЕД ЈАСНО ДА СЕ ПРЕОВЛАЂУЈУЋИ ТРЕНДОВИ ПОПИСА ИЗ 2002. ГОДИНЕ НИСУ ЗНАТНО ПРОМЕНИЛИ.

<<< Садржај

Контактирајте редакцију

Сва права задржана

Сва права задржана, ако није наведено другачије. Није дозвољено да ниједан део ове презентације буде репродукован или емитован на било који начин, електронски или механички, укључујући копирање, снимање на било koj други систем за бележење, без претходне писмене дозволе одговорног лица из rusijadanas.rs, оверене штампом фирме.