АРМИЈА : МУЗЕЈ ТЕНКОВА У КУБИНКИ

<<< Садржај

200_TankMusej

ОКО 70 КИЛОМЕТАРА УДАЉЕН ОД МОСКВЕ, НА МОЖАЈСКОМ ПРАВЦУ, У НЕПОСРЕДНОЈ БЛИЗИНИ МЕСТА КУБИНКА, НАЛАЗИ СЕ ВОЈНО-ИСТОРИЈСКИ МУЗЕЈ ОКЛОПНОГ НАОРУЖАЊА И ТЕХНИКЕ. ОН ЈЕ ДРУГИ ПО ВЕЛИЧИНИ НА СВЕТУ, ПОСЛЕ ОНОГ У МИНСТЕРУ, У НЕМАЧКОЈ. ПРЕМА ОНОМЕ ШТО СЕ У ЊЕМУ МОЖЕ ВИДЕТИ, МАЛО ЈЕ РЕЋИ ДА ЈЕ ПОСТАВКА ИМПРЕСИВНА.

MTank_S1Музеј је, већ својим положајем, удаљен од очију уобичајених туриста који углавном обилазе добро позната места у Москви, па често ни немају времена да истражују знаменитости Подмосковља. Онај ко одлучи да пође сам, упознаће се са московским приградским саобраћајем. На пут ваља поћи са славне Белоруске железничке станице електричком, то јест приградском железницом. После доласка у Кубинку, наставља се неколико километара минибусом (по руски „маршрутка”) до непосредне близине музеја, који се налази недалеко од Експерименталног центра оклопних снага руске војске. Већ на том путу човек истински схвата шта значи пространство руске равнице. Небо непрестано парају војни млазњаци из ваздушне базе у Кубинки.

MTank_S2

Већ на самом улазу стиче се јасан утисак колико пажње и поштовања руски народ исказује херојима палим за отаџбину. Са леве стране налази се златом покривена капела посвећена светом Димитрију Донском, победнику у Куликовској бици, а недалеко од ње споменик неколицини бораца тенкиста, који су погинули 1943. године у Смоленској операцији. Ту је и фонтана украшена кружном траком од тенковских гусеница, у бојама Георгијевске ленте. У том музеју чувају се примерци тенкова од њихове појаве у доба Првог светског рата до данашњих дана. Ту су и експонати коришћени у време Хладног рата са подручја Блиског истока, Африке, Вијетнама и Јужне Америке. Ти експонати заправо су довожени у Експериментални центар како би се тачно утврдили њихови недостаци. Слободно се може рећи да музеј постоји управо захваљујући том центру.

НЕПРИЈАТЕЉ КАПИТАЛА

MTank_S4MTank_S5Изложба почиње експонатима на отвореном, од којих су најзанимљивији примерци оклопних аутомобила из Првог светског рата и Октобарске револуције. Поред њих, ту је више примерака из Другог светског рата, од којих су занимљиви енглески „валентајн” и амерички „стјуарт”, који готово комично изгледају стојећи поред чувеног Т-34/76. Поред улаза у први павиљон налази се примерак оклопног аутомобила марке „остин”, са два митраљеза „максим” у две куполе, назван „непријатељ капитала”. Пажњу ће привући примерак оклопног трактора типа „НИ” („на испуг”, тј. „за плашење”). Произведен је 1941. у Тракторском заводу у Одеси, у серији од 50 примерака, са монтираним топом 45 мм, који је углавном скидан са уништених тенкова Т-26. Заштиту представљају плоче бродског оклопа. Иако тај модел није имао знатну борбену вредност, он симболизује снагу и вољу свих друштвених слојева Совјетског Савеза у одбрани отаџбине.

У дворишту јак утисак оставља и оклопни воз „стремитељниј”, произведен у лењинградском Кировском заводу. Тежак је 80 тона, при чему се може кретати брзином од 120 км/ч. Наоружање му чине три топа, калибра 76 мм у куполама са тенка Т-34 и бројни митраљези. На табли поред њега посетилац може прочитати занимљиве информације о посадама и ратном путу тог моћног борбеног средства. Произведен је у невеликој серији, а улазио је у састав дивизиона оклопних возова и учествовао у борбама током рата.

<<< Садржај

Контактирајте редакцију

Сва права задржана

Сва права задржана, ако није наведено другачије. Није дозвољено да ниједан део ове презентације буде репродукован или емитован на било који начин, електронски или механички, укључујући копирање, снимање на било koj други систем за бележење, без претходне писмене дозволе одговорног лица из rusijadanas.rs, оверене штампом фирме.