Rusija Danas

ПИЛЕ НА МОСКОВСКИ НАЧИН

5.0/5 оцена (1 гласова)
ПИЛЕ НА МОСКОВСКИ НАЧИН

Састојци

 • три пилета
 • пола килограма печеурака(шампињони или лисичарке)
 • 400 грама киселе павлаке
 • већа главица црног лука
 • уље или маст
 • брашно
 • бибер
 • со

Припрема

 1. Untitled document

  Узети три млада пилета, очистити их и извадити им ситнеж. (Данас је то непотребно радити, јер се пилићи већ продају очишћени.) Расећи свако пиле уздуж на половину. Једну главицу црног лука исећи на колутове, пола килограма свежих печурака очистити и исећи на ситне комаде. У шерпи, на маслу, мало испржити лук, а затим метнути печурке и пилиће. Половине пилића се натрљају сољу и мало обибере. Поклопити шерпу, ставити на штедњак, ватра би требало да буде средење јачине, и пустити да само мало порумене. Тад их извадити и ставити у ватросталну посуду. У шерпу из које су извађени пилићи додати једну пуну кашику брашна и пропржити са луком, уљем и соковима који су остали од динстања пилића. У ту масу се улије павлака, прокува и дода, по жељи, сецкана мирођија. Пилиће који су у ватросталној посуди, прелити овако направљеним сосом, поклопити или покрити фолијом и пећи на 180 степени у пећници. Пилићи се служе у посуди у којој су се и припремали.

 2. Untitled document

  Рецепт за пиле на московски начин преузет је из Великог народног кувара, објављеног у Београду 1963. године, као четврто издање. Додуше овај кувар је међу љубитељима кулинарства познат као „Патин кувар“по надимку аутора, госпође Спасеније – Пате Марковић. Њено име задуго време после Другог светског рата није било упутно помињати, па је њен кувар, као најбоље кулинарско штиво, био објављиван под општим именом Народни кувар.

Коментари (0)

Оставите коментар

Оставите коментар као гост.

Одустани Слање коментара...

Контактирајте редакцију

Сва права задржана

Сва права задржана, ако није наведено другачије. Није дозвољено да ниједан део ове презентације буде репродукован или емитован на било који начин, електронски или механички, укључујући копирање, снимање на било koj други систем за бележење, без претходне писмене дозволе одговорног лица из rusijadanas.rs, оверене штампом фирме.